top of page

Kannattaako aina omistaa?

Talo järven rannalla, puoliso, lapsia, koira, mökki, pari hienoa autoa ja vene. Miltä kuulostaa?Suomalaista stereotyyppistä unelmaa, johon liittyy paljon omistamista, mutta hyvin vähän tuottoa.

Uutta investointia tehdessä kannattaa miettiä, onko investointi järkevä. Usein esimerkiksi mökki seisoo 11 kuukautta tyhjillään ja siellä vietetään noin kuukauden verran vuodesta. Tällöin mökki saattaa olla aikamoinen työleiri, sillä tyhjillään oleminen ei tee sille hyvää, kun kiinteistöhän tarvitsee vakituista huoltoa.


Omasta mielestäni on järkevää laskea, kauanko kestää, että jokin investointi maksaa itsensä takaisin. Otetaan tämä mökki esimerkiksi.


Mökki on hieno, meren rannalla ja maksaa 200 000 euroa. Jos mökkiä ei ostettaisikaan, vaan joka vuosi budjetoitaisiin tuo yhden kuukauden asumista vastaava summa, jolla mökki voitaisiin vuokrata.


Koska mökki on hieno, maksaa sen vuokraaminen 4000 euroa kuukaudelta. Kuulostaa kalliilta, eikö?


Vaikka vuokra onkin kallis, niin lasketaanpas: 200 000/4000 = 50. Eli 4000 euron vuokramökkiä voi siis vuokrata 50 vuotta, jolloin sen omistamiseen vaadittu summa on kasassa.


Onhan tässä muitakin etuja: vuokramökki tulee aina priimakunnossa, ei tarvitse itse huolehtia remonteista ja huollosta, siivouskin todennäköisesti kuuluu hintaan, eikä myöskään ole vuosittaisia lainanlyhennyksiä, nimittäin harvallapa on heittää tuota 200 000 euron summaa pankkitililtään.Tehdään vielä toinen laskelma. Tässä laskelmassa oletetaan, että mökkiä varten otettaisiin 200 000 euron laina 1,5 % korolla ja laina-aika olisi 20 vuotta. Tällöin kuukausimaksu lainaerälle olisi 965 euroa eli 11 580 euroa vuodessa.


Jos vuokrataankin mökkiä neljällä tonnilla vuodessa, niin tilillehän jää vuosittain vielä 7580 euroa.


Jos sijoittaisimme tämän summan kuukausittain 7580/12 = 630 euroa/kk ja saisimme tälle vaikkapa 5 % tuoton tuolta 20 vuoden ajalta, niin sijoituksia olisi 20 vuoden jälkeen pyöreästi 260 000 euroa.


Siis hetkonen. Enemmän rahaa kuin koko mökin arvo oli?

Eli mökkiä on voitu vuokrata tarpeeseen vuosittain, hoito- ja remonttikuluja ei ole tarvinnut maksaa, eikä stressata mökin muistakaan töistä. Ja kaikesta tästä jäi käteen 260 000 euroa. Ei hassumpi ajatus siitä, että joskus omistaminen ei ole kannattavaa.- Marika

Comments


Marika Johanna blog real estate investor
@wilmahphotography
bottom of page