top of page

Mitä salkustani löytyy ja miksi?

Lupasin kertoa, mitä rahastoja salkkuni sisältää. Tästä on tullut minulle aiemmin muutama kysymys ja haluankin jakaa nämä nyt ja vähän avata, että miksi olen valinnut juuri kyseiset rahastot.


Kuva Wilma


Muutama pikkuknoppi kuitenkin ensin:


  • Sijoitan kuukausisäästämisellä, eli olen automatisoinut toiminnan käytännössä täysin. Joka kuukausi tililleni tulee rahaa ja ne lähtevät sieltä automaattisesti. Olen asettanut Nordnetiin automaattiset kuukausisäästöohjelmat rahastoihin ja etf-rahastoihin, joten minun ei periaatteessa tarvitse edes käydä koko palvelussa niitä seuraamassa.

  • Tärkeintä minulle on pienet kulut ja se, että rahasto on kasvuosuuksellinen. Kasvuosuuksellisuus tarkoittaa sitä, kun rahaston omistavat yhtiöt maksavat rahastoon osinkoja, sijoittaa rahasto nämä automaattisesti uudelleen rahaston sisällä. Tämä on pitkäjänteiselle sijoittajalle huomattavasti parempi vaihtoehto kuin tuotto-odotuksellinen rahasto. Tuotto-osuuksellisessa rahastossa tuottoa maksetaan osinkona ulos, jolloin sijoittaja joutuu maksamaan veroa huomattavasti aiemmin.


Kirjoitan teille tulevaisuudessa blogin, jossa kerron, miksi verot kannattaa minimoida ja niiden maksua lykätä mahdollisimman pitkälle.


  • Fyysinen vai synteettinen rahasto? Itse suosin fyysisiä rahastoja, sillä ne vaikuttavat varmemmilta. Synteettiset rahastot voivat käyttää esimerkiksi johdannaisia oman indeksinsä mukailuun. Warren Buffett on sanonut, että johdannaiset ovat sijoitusmaailman ydinpommi.


Sitten itse asiaan!


Rahastosalkussani minulla on:


Nordnet Superfonden Danmark

Nordnet Superfonden Sverige

Nordnet Superrahasto Suomi


Kaikki yllä mainitut ovat Nordnetin omia sisäänheittotuotteita. Tuotteiden kulut ovat 0 euroa (ei siis myyntipalkkiota, ei hallintokuluja, eikä muitakaan kuluja).


Kyseiset rahastot sijoittavat jäljitellen oman pörssinsä tiettyä indeksiä. Esimerkiksi Superrahasto Suomi jäljittelee OMX Helsinki 25-indeksiä. Kyseinen indeksi sisältää Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta yritystä. Miksi juuri nämä? No, ensinnäkin ne ovat täysin ilmaisia. Pohjoismaiset markkinat ovat olleet vakaat ja hyvätuottoiset historian valossa ja rahastot ovat kasvuosuuksellisia.


Etf-salkustani löytyy seuraavat:


iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)

  • Sijoittaa kehittyville markkinoille

  • Kasvuosuuksellinen

  • Juoksevat kulut 0,18%


iShares Core MSCI World UCITS ETF

  • Sijoittaa maailman suuryhtiöihin

  • Juoksevat kulut 0,2%


iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)

  • Sijoittaa Yhdysvaltain pörssin 500 suurimpaan yritykseen

  • Juoksevat kulut 0,07%


Olen pyrkinyt kasaamaan hyvin hajautetun salkun, jossa kulut ovat pienet. En kuitenkaan ole ottanut omaan salkkuuni mukaan vielä esimerkiksi arvometalleja ja korkopapereita. Tämä lähinnä siksi, että pidän itseäni vielä melko nuorena ja en koe pääoman suojausta vielä niin tärkeäksi. Sen rooli varmasti kasvaa pääoman kasvun mukana ja, kun ikää tulee lisää.


Salkkuuni kuuluu myös muutama suora osake, jotka olen ostanut hyvin aikaisessa vaiheessa, kun aloitin sijoittamisen. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että nykyinen kuukausisäästämiseen pohjautuva mallini on minulle paras, enkä suoria osakeostoja tule enää tekemään.


Mikäli haluat etsiä kyseiset rahastot Nordetistä, voit kopioita arvopaperin nimen suoraan täältä ja laittaa sen Nordetin hakuun. Tällöin voit tutustua kohde-etuuteen tarkemmin. Avaintietoesitteen löydät myös googlettamalla rahaston.- Marika

Tiedoksi lukijoille: Postaus sisältää Marika Johannan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella Marika Johanna -sivusto voi saada korvauksia.

2 Comments


Marika Niemi
Marika Niemi
Nov 21, 2019

Moikka❤ Mikäli aloitat sijoittamisen vastaavalla tavalla kuin näissä kirjoituksissani, niin näkemykseni mukaan ei sillä oikeastaan ole kauheasti väliä kumman tilin valitset. Jos sijoitat kasvuosuuksellisiin rahastoihin, on niissä itsessään jo sama etu kuin osakesäästötilissä, eli verot on lykätty myyntivaiheeseen. Jos kuitenkin tulee tilanne, että haluat vaikka vaihtaa salkkusi sisältöä, niin osakesäästötili voi olla parempi vaihtoehto. Voit kuitenkin avata myös molemmat tilit ja pitää esim. rahastot omalla arvo-osuustilillä ja osakesäästötilille ostaa vaikka vakaata osinkoa maksavia yrityksiä. Jos sulla ei ole kuitenkaan aiemmin sijoituksia, niin valitsisin ehkä kuitenkin osakesäästötilin. 😊

Like

Maija H
Maija H
Nov 21, 2019

Moi! Oon opiskelija ja haluaisin aloittaa sijoittamisen Nordnetissä. Kumpaa pidät järkevämpänä, avaanko vuodenvaihteessa saataville tulevan osakesäästötilin vai perinteisen arvo-osuustilin? Itse olin ajatellut rahastosäästämistä vähän kuvaamaasi tyyliin, mutta uusi osakesäästötili kuulostaa houkuttelevalta. -Maija❤️

Like
Marika Johanna blog real estate investor
@wilmahphotography
bottom of page