Marika Niemi
Miten asuntosijoittamisessa hajautetaan?
Mitä sijoitusasuntoja ostaessa kannattaa huomioida hajautuksen suhteen? Jos ei laita kaikkia munia samaan koriin tai muumeja laaksoon, niin kannattaa hajauttaa ja hallita näin riskejä.
Asuntosijoittamisen hajauttamiseen vaikuttaa ainakin sijoituskohteiden ikä, sijainti, asuntojen koko, asuntojen kategoria, lainoitusmuoto ja aika.

Ikää voidaan pitää yhtenä tärkeimmistä tekijöistä. Uudistkohteet ovat kalliimpia, mutta sijoittajan ei tarvitse olla huolissaan tulevista remonttitarpeista. Vanhaa kohdetta osteassa kannattaakin tarkistaa peruskorjausten tilanne, sillä remontit vaikuttavat suuresti asunnon reaaliarvoon.
Sijainti vaikuttaa asunnon hintaan. Hyvillä sijainneilla asunnot ovat kalliimpia, jolloin vuokratuotto voi olla matalampi kuin vähän kauempana paraati paikasta. Asuntosijoittamista kannattaakin hajauttaa eri paikkakunnille. Jos asuntosijoittaja osti jokaisen asunnon esimerkiksi Savonlinnasta, kun kaupungissa oli korkeakoulu, niin tällä hetkellä asuntojen vuokraaminen on hankaloitunut opiskelijoiden kaikkoamisen myötä.
Ostettavien asuntojen koon suhteen kannattaa huomioida asuntokuntien koon muutos. Tällä hetkellä pienille asunnoille on enemmän kysyntää vuokralaisten näkökulmasta. Kilpailu pienistä asunnoista nostaa kuitenkin näiden ostohintaa, mutta myös vuokratasoa, sillä vuokralaiset kilpailevat pieniin asuntoihin pääsystä.
Sijotusasunnon kategorialla tarkoitan sitä, onko ostettava asunto kerros- rivi- tai omakotitalo. Kategoria kannattaa valita sen mukaan, minne seudulle on sijoittamassa, ja millaisia vuokralaisia olisi oletattavaa saada. Esimerkiksi lapsiperhe saattaa valita rivitalon mielummin kuin kerrostalon.

Lainoitusmuodon valintakin voi olla hajauttamista. Taloyhtiölainan kanssa ei voi "pelata" yhtä paljon kuin pankkilainan, esimerkiksi maksueriä ei voi siirtää, ja taloyhtiölaina tiputtaa myös asunnon vakuusarvoa verrattuna pankkilainaan. Sijoittajien on mahdollista vähentää tuloutettu rahoitusvastike verotuksessa. Pankkilaina antaa neuvotteluvaraa pankin kanssa, esimerkiksi lyhennysvapaiden mahdollisuus sekä laina-ajan pidentäminen. Pankkilainassa lyhennysosuus ei ole vähennyskelpoinen verotuksessa, mutta korot ovat.
Aika on sijoittajan puolella myös asuntojen kohdalla. Omaisuus kasvaa sitä suuremmaksi, mitä kauemmin sijoitukset tuottavat. Sijoitusasuntoja ostetaan harvoin useita kerralla, jolloin ajallinen hajauttaminen tulee ns. pakostikin huomioitua. Ostamisen oikein ajoittaminen on todella vaikeaa niin asunnoissa kuin pörssissäkin. Pitkällä aikavälillä (esim. 20 vuotta) asuntosijoittaja on ostanut halvempia asuntoja ja maksanut luultavasti osasta liikaa. Ostohetkellä on haastavaa tietää, tuleeko hinnat nousemaan vai laskemaan. Lopulta sillä ei kuitenkaan ole suurtakaan merkitystä.
- Marika