top of page

Rahaa lisätuloilla ja kulujen minimoinnilla

Kaupallinen yhteistyö Kassavirtasen kanssa.


Meillä kaikilla on jokin taito/asia, josta tiedämme enemmän kuin muut. Se voi olla esimerkiksi harrastus, kuten käsityöt tai vaikka hyvä englanninkielentaito. Omaa osaamistaan ja kiinnostuksen kohteitaan kannattaa hyödyntää omassa taloudessa.


Mieti, onko sinulla mahdollisuus tienata ylimääräistä oman päivätyön tai opiskelun ohella.


Olen laskuttanut omasta osaamisesta personal trainerina, ryhmäliikuntaohjaajana sekä sisällöntuottajana. Olen saanut osaamisestani sivutuloa opiskelun ohella jo useana vuotena ja tulot olen käyttänyt sijoittamiseen.


Personal trainerina minulla oli kaksi asiakasta kuukaudessa. Konkreettisena työnä tein liikunnan ohjausta, kuntosaliohjelmia ja esimerkiksi ravintoneuvontaa. Tein töitä lähinnä iltaisin tai aikaisin aamulla niin, että aikaa jäi riittävästi opiskeluun. Sisällöntuotantoa tehdessäni asiakkaita tarvittiin vain yksi, jotta lisätuloa tuli riittävästi tarpeeseeni. Työnmäärä ajallisesti ei kuitenkaan muuttunut.


Toiminta on ollut pientä ja laskutusongelman olen ratkaissut käyttämällä laskutusohjelmaa, jolloin minun ei ole tarvinnut tehdä itse kirjanpitoa tai huolehtia muusta byrokratiasta (jota kyllä riittää, jos laskuttaa yrittäjänä tai toiminimellä). Olin kuullut laskutuspalveluista paljon hyvää ja esimerkiksi personal trainer -koulutuksessa meitä myös ohjattiin aloittamaan toiminta käyttämällä laskutuspalvelua.Nykyään kynnys lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä on paljon matalampi juurikin näiden laskutuspalveluiden ansiosta. Kevytyrittäjyydestä on kasvamassa yhä yleisempi tapa työskennellä ja sivutulojen ansaitseminen on helpompaa ja riskittömämpää kuin ennen. Aloittaessani en nimittäin juurikaan ymmärtänyt kirjanpidosta, alvista, yelistä tai paljon muustakaan.


Laskutusohjelman valinnassa kannattaa huomioida se, että ohjelma ottaa välistä tietyn palvelumaksun. Palvelumaksun suuruudella on yllättävän suuri vaikutus pidemmässä juoksussa.

Lasken esimerkin 2 ja 5 prosentin palvelumaksuista. Tällä hetkellä Kassavirtanen on markkinoiden halvin toimija 2 prosentin palvelumaksullaan. Ajatellaan kilpailijayrityksen palvelumaksuksi 5% ja katsotaan, kuinka suuri ero muutamalla prosentilla voi olla. En huomioi laskelmassa muita kuluja.


  • Kuukausilaskutus 400 euroa, kulut 2% on euroissa 8 euroa.

  • Kuukausilaskutus 400 euroa, kulut 5% on euroissa 20 euroa.

  • Kulujen erotus on kuukaudessa 12 euroa ja vuodessa 144 euroa.

Mennään syvemmälle. Kymmenessä vuodessa laskutettavaa on jo yhteensä 48 000 euroa. 5 prosentin kulu tästä on 2 400 euroa. 2 prosentin tarjouksen loppuessa palvelumaksu nousee 3 prosenttiin, joten lasketaan sillä. Tällöin kulu on 1 440 euroa, eli 960 euroa vähemmän. 20 vuodessa summa kasvaa jo 1920 euroon jne.Kuluja vähentämällä on mahdollisuus säästää yllättävän suuria summia. Siksi kannustankin tarkastelemaan omaa talouttaan; mistä voit säästää, maksatko turhia kuukausimaksuja, olisiko kannattavaa kilpailuttaa joitain käyttämiäsi palveluita?


Pienistä puroista kasvaa lopulta iso joki. Jos pelkällä laskutusohjelman valinnalla voi säästää kymmenessä vuodessa 960 euroa (400 euron kuukausilaskutus, 3% palvelumaksu), niin summa kasvaa nopeasti, kun esimerkiksi vakuutukset, puhelinliittymät ym. kulut kilpailutetaan. Mieti myös, tarvitsetko esimerkiksi suoratoistopalveluita jokaisena kuukautena läpi vuoden?

Tällaisia pieniä säästöpuroja voi olla kuukaudessa esimerkiksi viisi kappaletta, joilla säästää kympin per puro; muutama saunajuoma vähemmän, halvempi nettiliittymä ja take away -kahvit mukaan jo kotoa. Mahdollisuus jopa 50 euron säästöön kuukausitasolla. Jos ajatellaan, että sijoitat tämän 50€ kuukausittain 8% tuotolla, niin se on 25 vuoden päästä jo lähes 50 000€.Hyödynnä siis osaamistasi, hanki lisätuloja ja säästä sieltä, mistä voit.

- Marika

1 Comment


Reijo Penttinen
Reijo Penttinen
Sep 22, 2023

Kiitos, kun jaoit vinkkisi kevytyrittäjyydestä ja miten itse olet tienannut lisätuloja. Todella valaisevaa myös nähdä, kuinka paljon nuo prosentit käytännössä ovat tuloista. Olen myös pohtinut kevytyrittäjäksi ryhtymistä ja mikä olisi luotettava laskutuspalvelu kevytyrittäjälle. https://finjob.fi/tutustu-kevytyrittajyyteen/mika-on-kevytyrittajan-laskutuspalvelu/

Like
Marika Johanna blog real estate investor
@wilmahphotography
bottom of page