top of page

Roolimalleista ja rahasta

Ihminen on matkija ja oppii toisten käyttäytymisestä. Jos olet lapsena oppinut laittamaan juuston leivälle ennen kinkkua, niin luultavasti teet niin edelleen. Miten päin vanhempasi laittavat kinkun ja juuston? Niinpä. Juuri niin kuin sinä, sillä sinä olet matkija.Suuri osa meidän käyttäytymisenmalleista tulee vanhemmiltamme, kaveripiiristämme ja siitä seurasta, jossa olemme viettäneet lapsuutemme. Jos meidän vanhempamme ovat omaksuneet käyttäytymismallinsa heidän vanhemmiltaan ja niin edelleen, ovatko opitut käyttäytymismallit ja mielipiteet sitten oikeita? Osa käyttäytymisemalleista voi olla peräisin esimerkiksi jo 1800-luvulta.


Yrittäjien lapsista tulee usein yrittäjiä, rikkaista tulee rikkaita ja köyhät pysyvät köyhinä. Kokeile katsoa omaa toimintaasi ulkopuolelta ja pohtia, millaiseen tilanteeseen omat roolimallisi ovat päätyneet.


Vanhemmat saattavat sanoa, että laina on paha ja rahat täytyy säästää, täytyy varo riskiä eikä ainakaan sijoittaa rahojaan pörssiin. Vanhemmat ovat saattaneet kokea konkurssin joko henkilökohtaisesti tai nähneet vierestä. Vanhempiemme aikana talous on romahtanut ja Suomessakin on koettu kovia aikoja taloudellisesti.


Olen päättänyt, että en kuuntele roolimallejani näissä asioissa. Etsin roolimallini sieltä, jotka ovat osanneet hyödyntää talouden romahtamisen, jotka ovat uskaltaneet ottaa riskejä ja epäonnistumisenkin jälkeen pärjänneet taloudellisesti. Rahaa voi ja kannattaa opiskella.- MarikaMarika Johanna blog real estate investor
@wilmahphotography
bottom of page