top of page

Säästövinkit matkustamiseen

Olen matkustellut ison osan aikuiselämästäni pitkin maailmaa, ja matkaan onkin tarttunut melkoinen määrä kokemuksia ja kommelluksia, mitä ulkomailla voi sattua tai vaihtoehtoisesti jo ennen kuin määränpäähän edes pääsee.


Tämän postauksen tarkoituksena on tehdä koonti siitä, miten matkaan valmistaudutaan, mistä varataan lennot ja hotellit sekä mistä varataan mahdollinen auto. Luvassa on myös muutama säästökikka, joista on sekä rahanarvoista etua matkalle sekä ilmaista viihdettä mukaan.1. Vakuutus on ehdoton mentäessä ulkomaille. Mahdollisissa sairastapauksissa ja ongelmatilanteissa hyvä matkavakuutus tulee tarpeeseen. Monissa maissa ei ole julkista terveydenhuoltoa ja jos onkin, se ei välttämättä ole kovin laadukasta. Sairastapauksissa onkin syytä hyödyntää yksityisiä sairaaloita parhaan ja turvallisen hoidon takaamiseksi.


Matkavakuutukset ovat hyvin perinteisiä vakuutuksia vakuutusyhtiöille. Monilla vakuutusyhtiöillä on tietyissä maissa ja kaupungeissa vakiosairaalat, joihin niillä on omat yhteistyösopimukset. Yhteistyösopimus helpottaa asiointia huomattavasti, sillä sekä sairaala ja vakuutusyhtiö ovat keskenään yhteydessä toisiinsa ja asioiminen helpottuu. Matkavakuutuksesta kannattaa tarkistaa seuraavat asiat:

  • voimassaolo

  • korvauskatto sairauteen tai tapaturmaan

  • sairaan kotiinkuljetus

  • oikeusapu

  • matkatavarakorvaus

  • peruutusturva

Kaikki perinteiset suomalaiset vakuutusyhtiöt myyvät matkavakuutuksia pienillä eroilla. Itse olen hyödyntänyt Chubb – matkavakuutusta, jossa ehdot ja korvaukset on kerrottu selkeästi. Vakuutuksen voi ottaa ennen matkaa koko perheelle tai yhdelle henkilölle. Otettuna määräajaksi on hinta lähes sama kuin vuodeksi, joten kannattaa ottaa vakuutus koko vuodeksi, jos matkustaa enemmän kuin kerran vuodessa.


Jos vuokraat auton, on syytä ottaa sellainen vakuutus, joka kattaa omavastuun, sillä autovuokraamojen omat vakuutukset ovat kalliita. Vuokraamot tekevät oman tilinsä vakuutuksilla, eivät itse vuokraamisella. Tällaisen omavastuu vakuutuksen tarjoaa esimerkiksi Norwegian – luottoyhtiö todella halvalla. Voit lukea asiasta lisää kohdasta 4.

2. Vertaile lentojen hintoja. Lentojen kilpailutuksesta on tehty isoa bisnestä ja se onkin ollut syynä siihen, että lentojen hinnat ovat laskeneet huomattavasti tällä vuosituhannella meidän matkailijoiden iloksi. Itse suosin hintojen vertailuun Supersaveria.


Palvelut kilpailuttavat lentoja eri lentoyhtiöiden ja sivustojen välillä, jolloin useimmiten saadaan halvin mahdollinen hinta tietoon. Voit itse määrittää hakuehtoja, näitä ovat muun muassa: suora lento vai välilaskuja, yhdensuuntainen vai meno-paluu, matkustusaika ja käytettävät lentoyhtiöt.


Suosittelen kiinnittämään huomiota mahdollisiin vaihtoihin ja vaihtoaikaan. Lentokentillä kaikki on kallista, niin vesi kuin ruoka. Jos metsästät halvinta lentoa, jossa on pitkä välilasku, saatat lopulta tulla käyttäneeksi enemmän rahaa kuin olisit käyttänyt ostaessasi vähän kalliimman tai suoran lennon. Olen löytänyt satunnaisesti hyviä diilejä myös lentoyhtiöiden omilta sivuilta, esimerkiksi Lufthansan sivuilta, riippuen matkakohteestani.Norwegian on hyvä lentoyhtiö, jolla on todella kilpailukykyiset hinnat. Lentolaivasto on uusi ja palvelu on ollut hyvää. Norwegianilla on oma kanta-asiakasohjelmansa, johon on mahdollista kerryttää pisteitä. Pisteitä voi alkaa kerryttämään hankkimalla Norwegianin luottokortin.


Jokainen tehty osto Norwegianin luottokortilla kerryttää pisteitä. Jokaisesta ostosta saa lentopisteinä yhden prosentin verran. Eli jos ostat esimerkiksi 100 eurolla luottokortilla, saat lentopisteitä yhden euron verran. Jos ajatellaan, että perheen maksuja kertyisi vuositasolla esimerkiksi 20t€, tarkottaisi tämä 200€ lentorahaa. Sillä ostaa jo yhden lennon. Ilmaista rahaa, kunhan muistaa maksaa luottokorttilaskun kokonaan aina eräpäivänä pois, jolloin ei kerry mitään kuluja. Norwegianin omat lennot kannattaa maksaa yhtiön omalla kortilla, näistä saa huomattavan bonuksen, se on maksimissaan 20% tietyin ehdoin.

Vinkki: Tekemällä Kotimaan energialle sähkösopimuksen saat yhden kuukauden ilmaiset sähköt ja 40 eurolla lentopisteitä Norwegianin tilillesi. Jos sähkölaskusi on esimerkiksi 60€ kuukaudessa, on tämä 100€ etu.


3. Entäs majapaikka? Itse olen todennut Trivagon kaikkein parhaaksi palveluksi. Palvelu kilpailuttaa hotellit ja antaa takuun parhaalle hinnalle. Palvelu etsii hintoja yli miljoonasta hotellista ja 250 eri sivustolta ympäri maailmaa. Eli on melko varmaa, että itse etsimällä ei löydä halvempaa hintaa majoitukselle. Tai jos löytää, niin Trivago hyvittää erotuksen.


4. Autoilua ulkomailla? No vähän tylsä lomahan se omaan makuun olisi, jos lähtiessä ulkomaille ei kävisi katsomassa edes vähän paikkoja uudessa maassa. Riippuen tietysti matkakohteesta, mutta useimmat matkalaiset haluavat varata itselleen auton käyttöön. Auton etsimisen voi esimerkiksi aloittaa sivustolta Discover Car Hire.


Kyseinen sivusto on ollut minulle hyvä ja sieltä löydät varmasti hyvän auton. Auton varauksen hinta voi olla eri nuorelle kuljettajalle ja useimmat yhtiöt vaativatkin, että kuljettaja on tietyn ikäinen. Nuoren vuokraajan hinta on kalliimpi tai autoa ei saa vuokrata ollenkaan. On erittäin tärkeää lukea autonvuokrauksen ehdot, sillä ne saattavat erota yhtiöiden välillä niin ajokilometreistä omavastuuosuuksiin. Kyseiset sivustot eivät itse vuokraa autoja, ne toimivat vain välittäjinä.Välittäjäsivustot yrittävät myydä myös vakuutuksen vuokrauksen ajaksi, mitkä ovat usein olleetkin hyvin toimivia. Tässä kohtaa täytyy huomata, että koska sivusto ja itse vuokrausyritys ovat eri osapuolia, niin homma menee vähän sekaiseksi. Vaikka ostat sivustolta itsellesi vakuutuksen, pyrkii vuokrafirma silti myymään sinulle vakuutuksen.


Vuokrafirmoilla on itsellään perusvakuutus autoon joka tapauksessa, mutta jos et ota lisävakuutuksia voit joutua maksamaan omavastuuosuuden mahdollisen vahingon sattuessa, joka voi olla jopa 2000€. Vuokraamot tekevät bisneksensä vakuutuksilla, sillä itse auton vuokraus on halpaa. Jos ei ota vakuutusta, pidättää vuokrausyritys omavastuuosuuden katevarauksen luottokortilta. Tarvitset siis useimmiten luottokortin auton vuokraukseen. Ottamalla vakuutuksen välityssivustolta tai vuokrafirmalta saattaa se jopa kolminkertaistaa autonvuokrauksen hinnan.

Itse olenkin hyödyntänyt Norwegianin luottokortissa olevaa ominaisuutta, jolloin vahingon sattuessa luottokorttiyhtiö korvaa omavastuuosuuden vuokraamolle, kunhan on noudattanut kaikkien osapuolien ehtoja. Huomioithan, että autonvuokraus ja palautus kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan samaan paikkaan. Jos palautat auton toiseen maahan saman yrityksen pisteeseen, saatetaan sinulta veloittaa jopa yli 2000€ hinauskuluja.


Jos ottaa auton ilman vuokrafirman täysvakuutusta, siihen täytyy tehdä huolellinen tarkistus ennen käyttöönottoa. Kuvaa kaikki mahdolliset kolhut ja viat, sekä tarkista ovatko ne olleet vuokrayrityksen papereissa jo näkyvissä. Jos eivät ole, niin pyydä, että ne kirjataan sinne. Vuokrayritykset eivät useimmiten veloita mitään pienistä naarmuista (alle 4-5cm). Huomioi myös kellonaika, milloin auto pitää palauttaa, tankin täyttöaste (usein full to full tai full to empty) ja auton normaalisiivousaste. Olen joutunut maksamaan ylimääräistä ”ekstrasiivouksesta”, kun olin jättänyt vesipullojani autoon.


5. Matkalle on myös hyvä ottaa mukaan jotain ajanvietettä. Matkustus ei enää ole samanlaista juhlahumua kuin se joskus aikaisemmin oli ilmaisine aterioineen, viihteineen ym. hienouksineen. Matkustaminen oli elämys, nykyisin se on hyvin kilpailutettua, mikä on tehnyt palvelusta riisuttua. Onkin hyvä varautua ottamalla vähän viihdykettä niin koneeseen kuin itse matkakohteeseen mukaan.


Mikäli olet äänikirjojen ja e-kirjojen ystävä, löytyy sinulle ilmaiset kokeilujaksot niin Elisa Kirja, Bookbeat, Nextstory ja Storytel – palveluista. Nämä kannattaa hyödyntää. Ilmainen on ilmaista ja kirjat ovat oikein hyviä paikkoja oppia jotain.


Jos pidät fyysisesti lukemisesta, löytyy Adlibriksestä kirjoja kaikkien makuun. Mikäli tykkäät katsella esimerkiksi sarjoja, löytyy Viaplaylta ja Elisa Viihteeltä ilmainen kokeilujakso.


Jos tykkää katsella Yle Areenaa ja muissa suomalaisissa palveluissa olevia ohjelmia, tarvitsee VPN-ohjelmiston ulkomailla. VPN-ohjelmisto muuttaa ip-osoitteen siten, että ohjelma luulee sinun olevan eri maassa. Tämä tuo lisää variaatioita myös mediakirjastoon, sillä vpn-ohjelmiston avulla voi katsoa esimerkiksi muidenkin maiden Netflixejä. Hyviä vpn-ohjelmia ovat esimerkiksi NordVPN ja PrivateVPN.


Pitkä postaus, mutta tulipahan kaikki mainittua. Ihanaa matkaa, mihin ikinä oletkaan menossa seuraavaksi! Toivottavasti vinkeistäni oli hyötyä.


Psst. Jos olet tyhjätasku ja mietit mistä voisit saada rahaa matkustamiseen, käy lukemassa lisätuloista, passiivisista tuloista ja sijoittamisen aloitamisesta.


- MarikaTiedoksi lukijoille: Postaus sisältää Marika Johannan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella Marika Johanna -sivusto voi saada korvauksia.

コメント


Marika Johanna blog real estate investor
@wilmahphotography
bottom of page