top of page

Tonnilla kuussa loppuelämän?

Terveisiä Italiasta! Kirjoitinkin eilen Instagramissani, että melkein myöhästyin eilen vaihdolta Munchenissa. Laukkuni ei ollut yhtä onnekas ja sinnehän se jäi. Käsimatkatavaroihin olin pakannut läppärin ja pähkinöitä, eli niillä mennään edelleen tänään laukkua odotellessa.Minulta kysyttiin eilen, että pärjäisinkö tonnilla loppuelämäni. En jaksa uskoa, että se olisi mahdollista. Esimerkiksi jo asumisen kustannukset ovat sen verran korkeat Suomessa, että jo yksin niihin on mahdollista saada tuo summa kulumaan.

Tämä on kuitenkin todellisuutta monelle niille, jotka jäävät eläkkeelle. Yrittäjät ovat tehneet pitkän työuran, työllistäneet itsensä ja antaneet työpaikkoja monille ihmisille. Yrittäjät todellakin antavat osansa yhteiskunnalle. Yrittäjien eläke tuppaa vain jäämään minimiin ja monet yrittäjät maksavatkin vain minimieläkemaksuja, sillä loppuosa menee yrityksen kasvattamiseen ja työntekijöiden työpaikan ylläpitoon.


Onkin hyvin yleistä, että yrittäjän 40 vuoden työuran jälkeen käteen jää yrittäjän minimieläke. Se vastaa aika lailla kansaneläkettä, eli rapiat alle tonnin kuussa.


Pärjääkö tällä summalla?

On autot, asunnot, ehkä mökki ja muuta elämänlaatua parantavaa, jotka maksavat. On totuttu tiettyyn kulutuksen ja tulon tasoon. Tosiasiassa monella yrittäjällä tai matalapalkka-alalla työskentelevällä ei ole varaa jäädä eläkkeelle, sillä tulotaso tulisi tippumaan niin radikaalisti, että jouduttaisiin luopumaan asunnoista, autoista ja kaikesta muusta mukavasta.Teknologian nykyisen kehityksen valossa, on hyvin todennäköistä, että odotettu elinikämme jatkaa kasvuaan. Voi olla, että nyt syntyneiden ikäluokkien keski-ikä tulee olemaan 100 vuotta, mikä tarkoittaa, että yhä suurempi osa elää hyvin pitkään.


Eläkeikää ei kuitenkaan voida nostaa määräänsä korkeammalle, joten kysymys kuuluukin, pärjäisitkö sinä tonnilla kuukaudessa vai voisiko asian eteen tehdä jotain ennen eläkkeelle jääntiä?


Sukanvarteen voi tietysti kerryttää rahaa, mutta korkojen ollessa nollissa, niiden ostovoima heikkenee tulevaisuutta ajatellen. Ainoa järkevä tapa onkin sijoittaa tasaisesti ja pidemmän aikaa.


Mitä aiemmin, sen parempi.- Marika

Comments


Marika Johanna blog real estate investor
@wilmahphotography
bottom of page