top of page

Viisi tärkeintä oivallustani rahasta

1. Maksa ensin itselle


Kun palkka tulee tilille, niin maksa ensin itsellesi. Maksa itsellesi siitä, että jaksoit taas puurtaa kuukauden työelämässä ja kasvata näin omaa omaisuuttasi. Minä palkitsen itseni indeksirahastoihin sijoittamalla jokaisena kuukautena, jotta tilille tulevasta rahasta jää jotain tulevaisuuden varallekin.


On valitettavan yleistä, että viikkoa ennen palkan tuloa syödään puuroa ja take away -kahvi maksetaan luotolla, kun tili on ehditty käyttää loppuun tai pelottavan lähelle sitä. Jos et maksa itsellesi heti, kun palkka on tullut tilille, voi olla mahdollista, että kuun lopussa itselle on mahdoton maksaa (kun rahaa ei siis ole jäljellä). Raha, joka näkyy tilillä, polttelee ja kannustaa käyttämään sen. Siksi maksan aina ensin itselleni ja sen jälkeen mietin, mihin muuhun minulla on tässä kuussa varaa.



2. Älä maksa muille omista sijoituksista (tai maksa mahdollisimman vähän)


Usein pankkien tarjoamat sijoitusrahastot ovat hintavia ja ihmisille markkinoidaan huonoja sijoitustuotteita, joista käärivät voitot näitä tuotteita myyvät tahot. Suomessakin tarjotaan sijoituksia, joissa sijoittaja kantaa kaiken riskin, pitkän aikavälin tuotoista 60% menee tuotteen myyneelle taholle ja lopulta, jos rahoitusinstrumentti ei tuotakaan mitään, ei myynyt taho joudu vastuuseen.


Halvemmista sijoituskohteista tietämättömät ihmiset tulevat huijatuiksi, sillä he eivät ymmärrä, että historiallisesti todistettuja hyviäkin sijoituskohteita on olemassa.



3. Hyödynnä ja ymmärrä korkoa korolle -efekti


Jos Albert Einsteinkin on sanonut, että korkoa korolle -ilmiö on maailman kahdeksas ihme, niin on sen oltava. Ilmiö on haastava ymmärtää, mutta onneksi kuitenkin suhteellisen helppo hyödyntää.

Korkoa korolle -ilmiöllä tarkoitetaan sitä, että sijoituksesta saadut tuotot sijoitetaan uudelleen. Tämän seurauksena sijoituksesta saatu korko tuottaa uutta korkoa jne. Kun sijoitusaika on riittävän pitkä, kasvu on eksponentiaalinen (kasvu lähtee räjähtävään nousuun) ja tämä perustuu ajan tuomaan vaikutukseen.



4. Usko viisaampia: indeksiä on vähintäänkin vaikea voittaa


Yksittäisten osakkeiden ostaminen on aikamoista hakuammuntaa, ja useamman kuin kymmenen kirjaa aiheesta lukeneena, olen tullut tulokseen, että indeksi voittaa useammin kuin joskus. Se on sääntö, ei poikkeus. Ainakaan minulla ei ole varaa niin kalliiseen harrastukseen kuin osakkeiden ostoon, mutta indeksiin taas sijoitan mielelläni.



5. On olemassa hyvää ja huonoa velkaa


Velkaa on helppo pelätä ja useat pelkäävätkin sitä. Joitain velkoja kannattaakin pelätä, sillä on olemassa huonoa velkaa. Sijoitukseen kohdistettu velka (eli velkavipu) on kuitenkin mielestäni erittäin ok, ja antaa mahdollisuuden nostaa sijoituksen tuottoja hyviin lukemiin.


Esimerkiksi asuntosijoittaja voi saada pankista lainaa sijoitukseensa 70-75%. Eli 100 000 euroa maksavaan asuntoon sijoittaja tarvitsee omaa rahaa tai vakuuksia 25 000-30 000 euroa. Tämä velka kasvattaa sijoittajan omaisuutta, kun saadulla vuokralla voidaan lyhentää lainaa kuukausittain.


Huonoa lainaa taas ovat esimerkiksi luottokorttilaskut ja kulutusluotot. Jos tällaisia lainoja on, niin ne kannattaa lyhentää ensin, nimittäin näissä on usein suurimmat kulut. Lainan voidaan sanoa olevan huono, jos se ei tuota sinulle mitään. Esimerkki huonosta lainasta on autolaina, nimittäin auton arvo tippuu nopeammin kuin lainaa lyhennetään (ellei kyseessä ole jokin uskomattoman harvinainen peltiyksilö).



- Marika

Marika Johanna blog real estate investor
@wilmahphotography
bottom of page