top of page

Asuntosijoittajan yksinkertaiset verovinkit

Tänäkin keväänä yksityishenkilöt täyttävät veroilmoitukset - ja tätä ei kannata mokata. Asuntosijoittajan on nimittäin mahdollista säästää rahaa täyttämällä veroilmoitus oikein ja osaamalla ottaa huomioon kaiken tarvittavan. Ei siis mokata tätä.



Tulonhankkimiskulut ja hankintamenot


Asuntosijoittaja voi vähentää suuren osan vuokraustoimintansa kuluista verotuksessa tämän termin avulla - tulonhankkimiskuluina. Osa kuluista on kuitenkin verottajan laskimessa hankintamenoja, kuten esimerkiksi asunnon ostohinta, varansiirtovero ja asunnon remontti (perusparannus).


HUOM. Jos asunto vuokrataan ennen remonttia (perusparannus), niin useimmat remontit lasketaankin vuosikorjauskuluksi ja ne ovat näin ollen tulonhankkimismenoa.


Tulonhankkimiskuluja ovat myös esimerkiksi vuokra-asunnon välityksen kulut ja remonttivehkeet. Kannattaa muistaa, että vuokraustoimintaan kohdistuvat matkakulut voidaan myös vähentää verotuksessa. Nämä matkat tulee kuitenkin voida todentaa, älkää siis keksikö Helsinki-Rovaniemi reissuja, kun olette oikeasti käyneet Sipoossa.



Vuosikorjauskulu ja perusparannus


Remontin kustannukset voidaan vähentää vuokratuotosta vuosikorjauskuluna. Eli vuokranantajan ei kannata verotuksen puolesta remontoida asuntoa ennen kuin se on ollut vuokralla. Kaikki remontit eivät kuitenkaan ole vuosikorjauskuluja.


No, mitä eroa näillä on? Vuosikorjauksen avulla asunto remontoidaan sen aluperäiseen tasoon. Perusparannuksella parannetaan asunnon perustasoa (lisätään vaikka sauna asuntoon).


Asuntosijoittaja voi vähentää perusparannuksen tasapoistoina kymmenen vuoden aikana, jos remontti on tehty asuntoon silloin, kun se on ollut tulonhankkimiskäytössä. Suhteellisen sekavaa, nimittäin perusparannuksesta voidaan toisena vaihtoehtona tehdä lisäys hankintamenoon.



Hoitovastike ja rahoitusvastike


Tämä on helppo - voidaan vähentää kokonaan vuokratulosta. Tämän lisäksi asuntosijoittaja voi vähentää muut asunnon kulut, kuten sähkön ja veden (jos sisältyvät vuokraan ja vuokranantaja maksaa kuluna).


Myös rahoitusvastike voidaan vähentää, jos taloyhtiö tulouttaa yhtiölainan. Vastaavasti siis, jos taloyhtiö rahastoi taloyhtiölainan, ne eivät ole vähennyskelpoisia. Asuntosijoittajan on tärkeää tiedostaa tämä taloyhtiölainoittetua kohdetta hankkiessa. Tuloutetussa yhtiölainassa myös lainan lyhennysosa voidaan vähentää verotuksessa. JEE!


Ps. Vero maksetaan silloin, kun asunto myydään.



Viimeiset vinkit:


  • Kirjaa tulot ja menot ylös, kun niitä tulee.

  • Älä hukkaa kuitteja laukun pohjalle tai auton jalkatilaan.

  • Tarkista veroilmoituksesta lainojen käyttötarkoitukset (korkovähennyksien mahdollisuus).

  • Kalustetusta asunnosta voi tehdä vähennyksiä kalusteista.

  • Lainanhoito- ja nostokulut ovat myös vähennyskelpoisia.

  • Sijoitustoimintaan liittyvät koulutukset, kirjat, asiakirjakulut ym. voi vähentää verotuksessa.

  • Muista työhuonevähennys!

  • Kaikki kilometrit sijoitustoimintaan liittyen ovat vähennyskelpoisia. Niitä voi syntyä esimerkiksi huoltotöistä, remonttimatkoista, näyttömatkoista, ajomatkasta rautakauppaan jne. Kilometreistä kertyy iso vähennys, joten ole tarkkana niiden kanssa.



- Marika





Marika Johanna blog real estate investor
@wilmahphotography
bottom of page