top of page

Taskut tyhjänä työuran jälkeen

Me synnymme, meidät kasvatetaan ja koulutetaan. Valmistumme, teemme 40 vuoden työuran ja jäämme eläkkeelle.


Tavallisen työntekijän pankkitilin läpi kulkee 1-1,5 miljoonaa euroa työuran aikana. Eläkeikään päästyään keskivertosuomalaisen kotitalouden (vuonna 2013 2,05 henkilöä) nettovarallisuus on kuitenkin vain noin 200 000 euroa ja usein tuo 200 000 euron varallisuus on omistusasunto. Valitettavan moni huomaa kuitenkin työuransa jälkeen tilillä komeilevan samansuuruinen summa kuin työuran alussa ja eläkkeelle lähdetään taskut tyhjinä.


Ketä tästä voi syyttää (koska aina täytyy syyttää jotain)?

Koulujärjestelmää, kasvatusta tai ympäristöä. Loppupeleissä syyllistä on vaikeaa löytää, vaikka esimerkiksi koulujärjestelmässämme opetetaan derivoimaan, mutta pikavipeistä ei varoiteta. Nimittäin pikavippi 18-vuotiaana ei ole järkevä tapa auttaa kavereita jonon ohi yökerhoon. Siinä ei derivointi auta, kun nuori yrittää keplotella itsensä pikavippisuosta elämän alkutaipaleella.


Emmekä voi syyttää tiedonpuutetta, nimittäin tietoa on tarjolla, jos sitä vain kiinnostaa etsimään.

Moni suomalainen kuluttaa minkä tienaa. Kun palkka nousee, myös elintaso nousee ja tätä myöden kulut nousevat. Rahaa pitäisi ymmärtää laittaa sivuun ja sijoituksiin silloin, kun sitä on.


Opiskelijat saivat tililleen jälleen opintolainaa tämän tammikuun alussa. Kyllähän se raha siellä tilillä polttelee, myös minulla. Pois silmistä, pois mielestä. Vinkki opiskelijalle: siirrä rahat pois käyttötililtä.


Sama koskee palkansaajaa. Palkka polttelee tilillä ja usein käykin niin, että tili on tyhjillään ennen seuraavaa palkkapäivää. Kun sama toistuu 40 vuotta, asuntolaina on maksettu pois ja eläkeikä on käsillä, niin eihän rahaa ole yhtään sen enempää kuin työuran alussakaan.


Jos siirrät palkasta sivuun edes 50 euroa kuukaudessa koko 40 vuoden työuran ajan, on rahaa eläkkeelle jäädessä 24 000 euroa. Tämä siis, jos säästät. Kannustan kuitenkin jälleen sijoittamaan.


Jos sijoitat palkasta 50 euroa kuukaudessa koko 40 vuoden työuran ajan ja saat sijoituksillesi 10 % vuosittaisen tuoton, on rahaa eläkkeelle jäädessä 318 800 euroa.- Marika

Comments


Marika Johanna blog real estate investor
@wilmahphotography
bottom of page